زمان تقریبی مطالعه: 2 دقیقه
 

الکافئة فی ابطال توبة الخاطئة (کتاب)





این کتاب (الکافئة فی رد توبة الخاطئة)، نوشته شیخ مفید ، ابو عبدالله، محمد بن محمد بن نعمان عکبری بغدادی (۳۳۶- ۴۱۳ ق)، از چهره‌های برجسته فقها و روات شیعه در قرن چهارم هجری است.


۱ - معرفی اجمالی




۱.۱ - استناد کتاب


استناد این کتاب، به شیخ مفید پر واضح است و شخصیت‌های فراوانی از علمای شیعه به آن اشاره کرده‌اند، از جمله، نجاشی، شیخ طوسی، ابن شهر آشوب، علامه مجلسی، محدث نوری و بسیاری دیگر از علما.

۱.۲ - نام‌های دیگر کتاب


این کتاب، نام‌های دیگری نیز دارد که عبارتند از:
۱. المسئلة الکافیة فی ابطال توبة الخاطئة.
۲. المسئلة الکافیة فی تفسیق الفرقة الخاطئة.
۳. الرسالة الکافیة فی ابطال توبة الخاطئة.

۱.۳ - موضوع کتاب


این کتاب، به زبان عربی و در باره جنگ جمل و معرفی سه شخصیت اصلی آن؛ یعنی عایشه، طلحه و زبیر است و اینکه آنان آگاهانه به جنگ با امیر المؤمنین، علی علیه‌السّلام پرداختند و از این کار هم توبه نکردند.
کتاب‌های شیخ مفید، در طول هزار سال پیوسته مورد توجه و علاقه علما و فقهای شیعه بوده است و در نزد آنان از اعتبار و اهمیت خاصی برخوردار است.
این کتاب نیز برای شناخت برخی از شخصیت‌های صدر اسلام و مواضع آنان در برابر اهل بیت رسول خدا علیه‌السّلام ، کتابی بس ارزش مند و قابل توجه می‌باشد.
علمای اهل سنت برای اثبات ارزش روایات عایشه و برخی دیگر از شخصیت‌های معارض با اهل بیت و برای توجیه جنگ آنان با حضرت علی علیه‌السّلام می‌گفتند: «آنان توبه کرده‌اند»، تا از این راه اعتبار آنان را حفظ کرده و خط فکریشان را نیز در جامعه ترویج دهند.
شیخ مفید، با نگارش این کتاب، خط بطلانی بر تبلیغات آنان کشیده و با معرفی شخصیت حقیقی عاملان جنگ جمل ، خط فکری و افکار آنان را در معارضه با اهل بیت رسول خدا صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلّم آشکار می‌سازد.

۱.۴ - ساختار کتاب


کتاب، مشتمل بر سه فصل ، یک خاتمه و یک استدراک است.

۱.۵ - گزارش محتوای کتاب


شیخ مفید، در این کتاب، تمام حوادث تاریخی را با سند آورده؛ یعنی افرادی که حادثه یا سخنی را نقل کرده‌اند تا به دست مؤلف برسد همه را نام می‌برد.
این کتاب، شامل موضوعاتی است مانند:
۱. مواضع طلحه و زبیر در برابر عثمان.
۲. بیعت آنها با حضرت علی علیه‌السّلام و شکستن آن.
۳. جنگ جمل و مواضع عایشه.
۴. حکم محارب با حضرت علی علیه‌السّلام .

۲ - پانویس





۳ - منبع


نرم افزار گنجینه روایات نور، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی (نور).
تاریخ معصومان





آخرین نظرات
کلیه حقوق این تارنما متعلق به فرا دانشنامه ویکی بین است.